10.9.12

ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΣΤΗΝ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ & ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ












ΥΛΙΚΑ για 8 άτομα

-2½ κιλά σπάλα αγριογούρουνου με το κόκκαλο, σε μεγάλα κομμάτια
-80 ml ελαιόλαδο
-1 κούπα λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες
-1 κουτ.σούπας πελτέ ντομάτας
-2 κουτ.σούπας αλεύρι
-750 ml ζωμός λαχανικών
-αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την μαρινάτα
-750 ml μαυροδάφνη (1 φιάλη)
-6 γαρύφαλλα
-1 κουτ. γλυκού ολόκληρα μπαχάρια
-4 καρότα μέτρια κομμένα
-24 με 30 κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα, ολόκληρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε το κρέας και προσθέτουμε όλα τα υλικά της μαρινάτας. Ανακατεύουμε για να βραχούν όλα τα κομμάτια, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.
Κατά την διάρκεια του μαριναρίσματος ανακατεύουμε το κρέας ώστε να μαριναριστεί από όλες τις πλευρές. Στραγγίζουμε τα κομμάτια του κρέατος, τα κρεμμύδια και τα καρότα και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Κρατάμε την μαρινάτα στην άκρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
Λαδώνουμε ελαφρά μια γάστρα ή ένα μεγάλο βαθύ ταψί. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρέας (λίγο-λίγο) για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Μεταφέρουμε τα κομμάτια στην γάστρα και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμυδάκια και τα καρότα για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες και τον πελτέ και ανακατεύουμε.
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και καβουρδίζουμε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας απαλά.
Με την τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα λαχανικά στην γάστρα και τα τακτοποιούμε  ανάμεσα στο κρέας. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υγρό της μαρινάτας και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Με την κουτάλα, ξύνουμε το καβουρδισμένο αλεύρι στον πάτο της κατσαρόλας, για να διαλυθεί στο υγρό. Βράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρώς. Προσθέτουμε τον ζωμό και το αλατοπίπερο και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Το αδειάζουμε στην γάστρα, την κλείνουμε ή καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για περίπου 2½ με 3 ώρες μέχρι το κρέας να μαλακώσει και να ξεκολλάει από το κόκκαλο.
Tip:Αν θέλουμε μπορούμε να ρίξουμε μέσα στην γάστρα ξερά φρούτα όπως δαμάσκηνα και βερίκοκα. Συνοδεύουμε με πουρέ ή ρύζι. Buon apettito!
Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home
Review http://everythingcook.blogspot.gr/ on alexa.com η σελίδα μας είναι στον Ελληνικό Κατάλογο  APN Greece  width= Top blogs συνταγών